Despre ziarul „Argeşul”

Pentru prima dată, existenţa unui ziar cu numele “Argeşul” a fost semnalată în anul 1876. Prima astfel de atestare a existenţei noastre ca ziar o găsim în cotidianul “Românul” (Românulu, potrivit scrierii de atunci), din Bucureşti, care semnala, în ediţia sa din 31 martie 1876, apariţia la Piteşti a publicaţiei “Argesiulu”, un ziar “judiciaru, comunalu, administrativu şi comercialu”, de orientare liberală. Ulterior, ziarul de limbă română “Familia” (condus de Iosif Vulcan, publicaţie în care au debutat literar Mihai Eminescu şi George Coşbuc) care apărea la Pesta (un cartier al Budapestei de azi), semnala acelaşi lucru, în ediţia sa din 16 aprilie 1876. Mai apoi, pe 26 decembrie acelaşi an, “Familia” reproducea un articol publicat “în ziarul Argesiulu, din târgul Pitescilor”.

De atunci, “Argeşul” a continuat să apară, cu câteva întreruperi, până în ziua de azi. În perioda dictaturii comuniste, ziarul s-a numit “Secera şi Ciocanul” şi a fost “organ al Comitetului Judeţean Argeş al PCR”. Primul număr al noii serii a ziarului a apărut în ziua de 23 decembrie 1989, la puţine momente după ce Nicolae Ceauşescu fugise cu elicopterul de pe acoperişul clădirii Comitetului Central PCR. A fost un risc imens pe care jurnaliştii de atunci şi l-au asumat, întrucât exista oricând posibilitatea ca dictatorul să revină. Sau ca sistemul totalitar să rămână la putere. Ziarul şi-a schimbat, din acea zi, numele de “Secera şi Ciocanul” şi a revenit la “Argeşul”, adăgând, însă, la coadă, şi cuvântul “liber”, în ton cu moda vremii. Ulterior, din 1995, cuvântul “liber” a dispărut din nume şi a rămas doar “Argeşul”, exact numele din anul de naştere al publicaţiei. Ziarul a fost privatizat prin metoda MEBO, salariaţii săi de atunci devenind acţionari ai societăţii editoare, “Argeşul liber” SA Piteşti.

După Revoluţie, conducerea publicaţiei a fost asigurată de Marin Manolache, până în anul 1995. De atunci, la conducerea ziarului se află directorul Mihai Golescu, secondat de redactorul-şef Traian Ulmeanu. Din anul 2007, după pensionarea acestuia din urmă, redactor-şef a fost numit Gabriel Lixandru.

(Visited 693 times, 18 visits today)